Rayuela’s Ramble

Definition of ramble  [ram-buhl]  – Intransitive verb
1a :  to move aimlessly from place to place  b :  to explore idle
2:  to talk or write in a desultory or long-winded wandering fashion

3:  to grow or extend irregularly 

Hikeprep met Pullka

Wat zand. Een tuigje. Een slee. Als je die combineert heb je Pullka. Wandelen met weerstand; het is een prachtige vorm van fysieke voorbereiding op je hike. Geïnspireerd op verplaatsen zoals je met een poolexpeditie zou doen; je spullen achter je aan...

Lees meer

Luxe hiken?

40°57'9.68"N  8°10'33.05"W - Passadiços do Paiva   W3W: van ongehuwde.duidelijkheid.wegenwacht naar gewinkeld.meezing.houtschuur   De hike van Areinho naar Espiunca langs de rio Paiva in het Noorden van Portugal is een bijzondere beleving. Je zou het als...

Lees meer

Boeken als zuurstof

Een heel seizoen herfst voor de deur! Enkele weken geleden zei ik het regelmatig; "Nederland is niet zo goed in zomers, maar wél goed in nazomers!" hoopvol op nog wat mooie zomerse dagen voor prachtige wandelingen in zonnig licht, maar het kwam er niet meer van....

Lees meer

Buurtnatuur

Heb jij al een kwetterpad of een tiny forest in je buurt? In een grijze omgeving van de stad is ieder groen stukje mooi meegenomen en in de Provincie Utrecht kun je nu ook gemakkelijk zelf een steentje bijdragen. Goede initiatieven worden beloond met een voucher van...

Lees meer

Je eerste stap van je hike:
volg Rayuela op social media!

4 weeks ago

Rayuela Outdoor

Slapen in een tentje, al dan niet in de wildernis, kan een flinke uitdaging zijn en van een paar brakke nachten knapt je hikebeleving natuurlijk niet echt op.

Eén van de tools die je kan toepassen is een to do list maken. Tja, maar was je nu niet juist ook aan het hiken om even géén last meer te hebben van to do-lijstjes, maar om juist van wat vrijheid te genieten?

Misschien wel, maar hiken betekent niet dat je niks te doen hebt de volgende dag. Zorg daarom dat je je route van de volgende dag bekeken hebt, dat je weet wat je kilometers gaan zijn, je hoogtemeters en waar er uitdagingen, watertapmogelijkheden en overnachtingsmogelijkheden gaan zijn. Neem dit in je slaapzak liggend nog even door en loop eventueel de dag-route in vogelvlucht in gedachten langs.

Zie je, alles onder controle. Met een gerust hart kun je nu je hoofd laten rusten op je opgefrommelde jas 😉Het lukt niet altijd om in slaap te komen, zeker als men in het hoofd geen rust heeft. Er zijn diverse manieren om rust te vinden, maar een is recent onderzocht en het kost 5 minuten.

De onderzoekers lieten 57 deelnemers wisselend 5 minuten voor het slapen gaan hun te doen lijst opschrijven voor de volgende dag of een lijst met afgeronde zaken van de afgelopen dagen. De deelnemers verbleven in een slaaplaboratorium, zodat de onderzoekers zeker wisten wanneer ze in slaap vielen.

De te doenlijst groep viel niet alleen consistent sneller in slaap, maar de trend leek ook waar te nemen dat meer items op de lijst leidde tot een kortere inslaaptijd. Voor de andere opdracht was de trend juist andersom, meer items een langere inslaaptijd.

Aandacht besteden aan een te doenlijst voor de volgende dag leidt tot overzicht en hielp deze deelnemers eerder inslapen. De rust in hun hoofd leidde tot ontspanning van het lijf. Het kost je vijf minuten net voor het slapen gaan, wat let je?

Geraadpleegde bron:
Scullin MK (2018), Krueger ML, Ballard HK, e.a. The effects of bedtime writing on difficulty falling asleep: A polysomnographic study comparing to-do lists and completed activity lists. J Exp Psychol Gen. 2018 Jan;147(1):139-146
...

View on Facebook

4 weeks ago

Rayuela Outdoor

Fysieke #voettochtvoorbereiding kan ook in de gym. Een half uur lopen met een fikse helling en een gewichtsvest bijvoorbeeld. Op het eerste gezicht lijkt het alsof je je hike-situatie in de bergen nabootst, maar eigenlijk is dat het minst relevant.

Je mocht (soms) willen dat de bergen onder je voeten doorglijden, zoals de loopband; de afzet en daarmee de specifieke bergwandel-beweging is behoorlijk anders. Bovendien wens ik je een beter leven toe dan, binnen, 5-6 uur op de zelfde plaats te wandelen.

Maar in Nederland oefenen voor een bergwandeling vraagt wat creativiteit.

Interessant aan stevig doorwandelen met een fikse hellingshoek is dat naast dat je je algemene uithoudingsvermogen traint (85-90% van je maximale hartslag haal je zo) ook je enkel in de benodigde positie traint, de pendelbeweging van je benen repeteert, vast kan wennen aan het hangende gewicht aan je schouders en je uitgedaagd wordt om je romp zo uitgelijnd mogelijk te houden ondanks de schuine weerstand, zodat je je houding en looppatroon zo energie-efficient ontwikkelt.

Vandaag lukte het me na enige opbouwtijd om de 15% hellingshoek te kunnen bestijgen. Bijna klaar voor het echte werk!

#hikeprep #hiking #bergfit #gym
...

View on Facebook

1 month ago

Rayuela Outdoor

De meteorologie-training van Alpenweerman en Surviking, survival en hiking was bijzonder leerzaam en zelfs met de hoge informatiedichtheid goed te volgen. Surviking maakte van de theorie praktische brokjes om toe te passen tijdens hiken en aan het einde van de dag maakten we een eigen weerbericht voor de Alpen op basis van gegeven informatie. Tot slot struinden we de #Soesterduinen in voor het scouten en analyseren van wolken.

Wist je dat je bij #cirrus -bewolking nog gewoon door kan hiken, maar dat het bij #altostratus al veel minder verstandig is?

Ik ben heel blij met kennis om nog beter te observeren wat er om me heen gebeurd en gedegen keuzes te maken om tijdens het hiken in de bergen de tocht wel of niet voort te zetten.

Meer affiniteit met natuur, beter weerbaar en goed voorbereid hiken leer je bij Rayuela Outdoor

www.rayuelaoutdoor.nl/voettochtvoorbereiding

#cumulus
#wolken
#meteorologie
#voettochtvoorbereiding
#weerbaar
...

View on Facebook
https://www.facebook.com/rayuelaoutdoor/